Mat!

Okej, nu känner jag på mig att det kommer bli ett par mat-inlägg framöver. Där har ni nåt att se fram emot!
Har gått och klurat ett tag på "Variera din gröt", och "Elins tips till mystiska grytor", så håll utkik...

Först kommer dock ett till recept på något annat gott, nämligen raggmunkar!
Det lagade jag i förrgår, inspirerad av en klasskamrats matlåda. Det är enkelt och billigt och bra, men tog ganska lång tid att steka allt. Men gott blev det :)

Raggmunkar (4 port)

8 potatisar
1 ägg
2 dl mjöl
5 dl mjölk
1,5 tsk salt
lite peppar
matolja
lingonsylt

Skala och  riv potatisen på rivjärn.
Blanda ägg, mjöl, mjölk till pannkakssmet.
Pressa ur potatisen och blanda i. Salta, peppra.
Stek med olja i stekpanna.

Recept på bagels

Här kommer recept på bagels jag bakade förut:

50g jäst
5dl vatten (37 grader)
2 tsk salt
2 msk socker
12 dl mjöl
1 dl olja

Smula jäst i en bunke. Häll i fingervarmt vatten. Tillsätt salt och socker. Tillsätt hälften av mjölet, rör. Häll i olja, rör om, häll i resten av mjölet, knåda till deg.

Jäs under bakduk ca 1h

Dela degen i 20 bitar. Forma till bullar och tryck ett hål i varje. Koka upp vatten med lite salt i. Koka bullarna ca 30s på varje sida (kan koka 2-3 i taget beroende på kastrullens storlek).

Lägg på plåt med bakplåtspapper, jäs 10-20 minuter.
Pensla ev. med ägg och strö över sesamfrö, vallmofrö, solrosfrö, riven ost eller nåt annat.

Grädda i ugn 250 grader tills de är ljusbruna.

Som variation kan man tilllsätta ex. russin eller oliver i degen.



Rengör din termos!

Dagens tips:
Jag har rengjort min termos, och den blev helt blänkande fin!
Sätt i lite bakpulver och häll på kokande vatten och låt det stå så ett tag. Diska sedan, då går den bruna beläggningen på insidan bort! Idag försökte jag samma grej med mina tesilar, bakpulver och vatten och så fick dom stå så ett tag, och sen gick dom också att diska blänkande fina :)

simvana och plånbok

Idag har jag bejakat min fiskiga sida och varit och simmat. Onsdags-simning, fjärde veckan i rad. Detta börjar ju nästan likna en god vana! Eller som Björn sa, "jag kan komma på minst tre vanor som är sämre än den!" :)

För övrigt har jag skaffat en ny plånbok! Drastisk förändring! Min gamla var knallorange och väldigt sliten. Den har varit min trogna följeslagare sen mellanstadiet typ. Extremt länge alltså! Jag har spanat efter en ersättare väldigt länge men inte hittat någon som var nog bra. Men i måndags slog jag till. Gissa vilken affär? Jo, på gubbdagis Claes Olsson! haha. Den var svart och praktisk med plats för 12 kort, den hade egentligen allt jag ville ha. Perfa! "nackdelen" är väl att jag kommer ha likadan plånbok som alla gubbar. Inte så coolt. Men nu har jag blivit så stor så jag inte bryr mig så mycket om såna fånigheter :)

Alla hjärtans dag

Nu kommer lite bilder. I fredags kväll var jag och Therese och såg Markus Krunegård på Katalin. Jag hade först inte planerat att gå på det, men Therese hade en biljett över, tur för mig! Det var mycket trevligt, och bättre än jag hade förväntat mig :)



I morse var det världens finaste väder. Jag var rätt duktig och for ut och sprang för första gången på alltför länge. Eller sprang och sprang, jag gick lite också, tog några kort med mobben och var mest bara glad över att det var så himla fint överallt :)



Ikväll har jag bakat bagels. Det blev mycket gott! Var länge sen sist. Men oj vilken otur att det tog hela kvällen så jag inte hann plugga nån kemi...


Och se vad jag har fått idag :)





Mello

Jo alltså, "kille med skinnjacka som sjunger solo-låt" verkar helt klart vara ett vinnande koncept i årets melodifestival! Hur många skall det bli i finalen? Hittills är det ju fyra av fyra i alla fall. Erik Saade, Andreas Jonsson, Ola, och Salem al Fakir. (Fast Salem hade kanske inte skinnjacka?)


Kolla förresten detta! I like =)



(haha lol "10 timmar senare" =)

jammiga härliga folkdansvirvlar

Idag är det måndag igen. Av någon underlig anledning som jag inte vet, har jag haft Chess låtar på hjärnan precis hela dagen! musikalen alltså. Det var kanske för länge sen jag lyssnade på den. Om man nu ändå ska ha låtar på hjärnan är det ju i och för sig bra att dom är bra :) Nu lyssnar jag på musiken, det är ju så bra alltså! lyssna här:
Tommy Körberg – Chess på svenska

I lördags var jag på folkmusikkväll! Det var folk från V-dala spelmanslag men även Stockholms studentspelmanslag (sonus) var inbjudna. Vi höll till i en scoutstuga ett par km härifrån. Det var workshop/låtutlärning först, sen knytismiddag, och sen folkmusik-jam och folkdans hela kvällen och halva natten =) Det var så himla kul!


Virvla runt till tonerna av folkmusik :)

För några veckor sedan kunde man på restaurangen på ångström köpa detta:

Sallad-skit! höhöhö.. haha

Kemilabb och simma simma

Idag har vi haft kemilabb hela dagen, som handlade om titrering, syror & baser. Den var lång och lite jobbig, men ändå rätt kul bitvis, vi fick göra några lösningar i fina färger :) Det gick ändå helt ok, kunde ha gått värre :P Nu är det "bara" kvar att skriva labbrapporten from hell... suckelisuck.

Ikväll har jag varit och simmat, det var jätteskönt. Denna gång fick jag sendrag i "långtån", men det gick över efter att jag vilade ett tag så jag kunde simma klart så långt jag hade tänkt :) Två saker kan vara värda att nämna från mitt badhusbesök, dels såg jag en man som hade bland de minsta och tajtaste badbyxor jag sett, dessutom var dom helt vita. haha! inte så himla jättesnyggt:P Sen så satte jag personligt rekord i att crawla långt, jag orkade 20 längder i sträck, det är lite framgång ändå, förut blev jag heltrött efter typ 2. En sak jag verkligen gillar med centralbadet här i Uppis är att hela bassängen är motionssimmning, och det finns tre hastigheter på banor, långsam, snabb och extra snabb. Oftast väljer jag såklart extra snabb och slipper trängas med alla tanter och frabröder som simmar sakta :)

På vägen hem var jag jättehungrig, och jättesugen på färsk tortellini med ostsås med champinjoner. Så jag köpte det på folkes livs, och det var precis så gott som jag hoppades! Jag tryckte ett helt paket själv (!). Så nu är jag jättemätt och belåten, och orkar egentligen inte alls diska, men det måste jag..

fjärde gången gillt

Nu har jag slagit mitt rekord i att se samma film flera gånger på bio, har nu nämligen "råkat" se Avatar 4 ggr! Det känns det faktiskt helt klart värt trots allt, den är fortfarande så himla bra =) Det finns två andra filmer jag sett tre gånger på bio som numera har halkat ner på en stadig andraplats, det är "Phantom of the opera" och "Så som i himmelen".

Helgen var najs. I lördags var jag, Elin och Therese i sthlm över dagen och gick runt på stan, gjorde några fina rea-fynd, åt mat, fikade, och såg Avatar på kvällen, i sveriges största biosalong =) En riktigt kul dag! Söndag har jag städat, masserat, gått promenad, övat cello och pluggat (men inte så mycket jag hade hoppats hinna).



Imorgon ska jag öva Brahms klarinettrio i A-moll, tillsammans med Gustav (klarinettist i klassen) och Staffan Scheja!! När man är med i "akademiska kapellet" har man möjlighet att få hjälp av en lärare om man vill spela kammarmusik, och Staffan Scheja är gästlärare. Så nu får vi spela med honom! Helt fantastiskt jättekul, det är så bra så man tror inte det är sant =D

En sak som är mindre kul är att jag just fick ett brev från försäkrinskassan, som tycker jag ska betala tillbaka alla pengar jag fick i bostadsbidrag 2008, 4324kr! Jag hade tydligen tjänat för mycket under året och är därmed berättigad 0kr i bostadsbidrag. Jäkla skit! Det finns betydligt roligare saker jag hade velat lägga pengarna på.. visserligen har jag ju inte förlorat några pengar, men det känns bara lite smådrygt att betala tillbaka alltihopa såhär i en klump i februari 2010. En sak är då säker, jag har inte tänkt söka bostadsbidrag igen.. Hur ska jag veta hur mycket jag kommer tjäna under året? Jag vet inte vad jag kommer få för jobb i sommar? lite dryygt...