Höstmys

Idag gick jag och Linda på promenad, vilket resulterade i en photosession á la höstlöv. Uppsala är så fint på hösten! En punkt jag tycker alla borde ha med på sin "att göra"-lista under hösten är att lägga sig ner under ett träd på en bädd av löv och titta upp mot himlen. Ganska simpelt och väldigt mysigt.
Gigantisk lövhög


FIKA!Lyx-semester i Uppsala

Nu har Linda varit på besök här i tre dagar, hon åkte hem med tåget nu ikväll. Vi har haft det riktigt trevligt och mysigt! Jag har haft det rätt lugnt i skolan nu dom här dagarna, så vi har hunnit med mycket kul. Vi har lagat mat, ätit en massa mat, gjort blonda slingor i mitt hår, färgat mitt hår brunt (eftersom slingorna blev lite för gula=P), gått på stan, shoppat, fikat, gått på bio, sett film, ätit chips.. vi har mått väldigt gott helt enkelt :)

Det har kännts lite som att vara på semester i sin egen stad, när jag har visat Linda runt har jag har fått se en massa nya grejer i staden som jag nog inte hade kommit mig för att se annars. Så att "leka turist" i sin stad är något jag kan rekommendera! Nu har jag lite bättre koll på shoppinggallerior och caféer, och lite mindre pengar kvar på kontot...hehe. Men det var det värt!

Igår köpte jag en jättefin klänning. Lindas shoppingfynd var en mössa. Här ser ni även min nya hårfärg:Lindas mössa matchar min matta :)

Linda hade med sig min vinterjacka, mina vinterskor, lingonsylt, och även present från mamma: choklad! mmm! Men vad har hänt här... ??På mjölkpaketen numera är det en jätteful, men väldigt kul bild på en tecknad tant som skriker "Apskaft", se här:


Ser ni vilken slående likhet! höhöhö =DSyster

Ikväll kommer Linda hit! Ska bli skoj :)Tips på en hyffsat jättebra kväll

Du behöver:
En säng (eller soffa, om man har)
Ett fluffigt täcke
Några kuddar
Några tända ljus
Några koppar te
En påse lösviktsgodis med dom bästa sorterna
En bra film, typ Pride&Prejudice.

Börja med att välja lämplig kväll, förslagsvis efter tenta, innan nästa läsperiod, dvs du kan vara totalt oproduktiv utan att ha dåligt samvete över det. Starta filmen, kryp ner under täcket, drick te, ät godis, dröm dig bort i vackra landskap, skratta högt för dig själv, till exempel när mr Bingley friar till Jane, eller då Mr darcy är för snygg.
Det blir en bra kväll kan jag lova!

Om du ska lita på nånting, lita på gauss algoritmen

Nu har min blogg tyvärr blivit lite lidande den senaste tiden.. Så kanske blir det här ett mastodont inlägg, läs den som ids =P Jag hade tänkt uppdatera för en vecka sedan och skriva om förra helgen, då det var filmmusik-konsert med Akademiska Kapellet, och höst-bal efter det =) Så hade jag tänkt skriva om lördagen då det var Slekt-fest på SLU, alltså en sittning för veterinärerna, ultunesarna (de andra på SLU), och teknologerna som studerar delvis vid SLU. En riktigt trevlig kväll! Här är några bilder från slekt-festen:


Sen hade jag också tänkte skriva om första tentan vi hade i onsdags, i basmatte. Det känndes faktiskt helt ok! Det var några grejer jag missade tror jag, men känner mig nöjd ändå, skönt. Vi får tillbaka den på torsdag, så då får jag se hur det gick, men ska inte ta ut nåt i förskott. På kvällen var våran första tentafest, det var REKÅ som ordnade den, grymt skoj! Vi hade förfest hos Klara i klassen, med grillning av diverse anteckningar och kombinatorikpapper. Det känndes bra.Sen var det ingen rast och ingen ro, för det var bara att sätta igång med plugget inför nästa tenta i "linjär algebra och geometri", som vi hade idag. Den kursen tycker jag var svårare, det var en massa nya grejer i slutet av kursen som inte alls har hunnit sjunka in. Det hann det tyvärr inte göra till idag heller, men förhoppningsvis blir det godkänd tenta i alla fall, hoppas! Helgen har alltså bestått av mest en massa plugg, plugg, plugg. I fredags blev det dock taco-middag med ES1:orna Elin, Therese och Björn, mmm vad gott!


I lördags var det "ESB-mys" hos Herman, var inte så jättemånga där eftersom de flesta hade plugg-panik, men det var väldigt trevligt ändå! Vi spelade en version av alfapet jag aldrig testat förut, som totalt äger det vanliga! Man använder samma bokstäver men har ingen spelplan, utan alla tar 7 bokstäver var och ska så snabbt som möjligt lägga dom till ord (som sitter ihop, som ett korsord). När någon är klar måste alla ta 7 bokstäver till som man ska bygga på sitt eget korsord, och så fortsätter det så tills bokstäverna är slut. Den som först lyckas lägga ut alla bokstäver får 0 poäng, de andra får poäng för de bokstäver man inte lyckats lägga ut, och den som har minst poäng när man har spelat alla omgångar vinner. Det blir lite mer action än vanliga alfapet. Så sjukt kul!

Och just det, igår var Piteå-stråkkvartetten här i Uppsala och spelade på en master-class på musicum. Jag var och lyssnade en sväng och han träffa dom lite snabbt, det var kul! Dom spelade fint =) Lite "skumt" på ett sätt att se dom här i Uppsala, det blir lite "shit, mitt gamla liv möter mitt nya liv!". Men det känns positivt att bli påmind om eftersom jag fortfarande lever samma liv, trots att en hel del ändrades när jag flyttade hit till en ny stad.. hehe. Jag trivs väldigt bra här men visst saknar jag Piteå och Luleå ibland =)

Nu sitter jag här och njuter av ledigheten efter tentorna, innan nästa period drar igång. Man är rätt slut i skallen efter att ha suttit fullt koncentrerad i 5 timmar idag. Det känns helt fantastiskt att bara kunna sitta och slösurfa, fastna på facebook eller youtube utan att ha dåligt samvete och känna att man borde göra nåt annat! Imorgon är det sovmorgon dessutom, börjar efter lunch. Naaajs!!

Kub på Ur och Penn

Ur&Penn är en trevlig affär. Visserligen finns det mycket "skitgrejer", men de har rea i princip hela tiden, och man kan fynda fina saker! Jag har hittat fina örhängen på rea, smycken med musik-anknytning, billiga fula diadem (perfekta att bygga om till hästöron t.ex), och förra gången jag besökte affären hittade jag en nyckelring i form av rubiks kub. Mycket söt :)


Och såklart, när solen lyser in så lämpligt måste man ju passa på att ta en fantastiskt konstnärlig bild. hehe.

Som bonus kommer en bild på mitt fönster:


Rätt mycket träd som utsikt, mysigt. En fördel är att det inte är så mycket insyn, så man kan dansa runt i rummet utan att dra ner persiennerna! Eh, eller, rättare sagt jag tror att det inte är så bra insyn.. hoppas jag har rätt =P

För övrigt är det helt sjukt mycket löv i den här staden. Vilket är mysigt och väldigt fint såhär på hösten! Men med tanke på hur mycket som redan ligger på marken, och hur mycket som faktiskt är kvar på träden fortfarande.. vi snackar enorma mängder! Jag undrar vad som händer med allt, i såna här städer måste det ju finnas strategier för att ta hand om alla löv, det kan ju inte förmultna ner i asfalten liksom? Finns det folk som jobbar enbart med att samla ihop alla löv liksom? Jajja, jag kanske får reda på det nån gång.. :)


Tv-licens, eviga diskussionen

Alltså, det här med tv-licens.. evig diskussion, ochjag är så kluven i frågan. Jag tycker det är jättebra att det finns "oberoende" tv och radio och är beredd att betala för det. Men känner mig inte jättemotiverad att betala 2076kr per år för att se på ettan och tvåan på tv:n i mitt rum, när vi ändå har en tv i köket, och det mesta dessutom finns tillgängligt att se "gratis" på internet. Men jag har en tv på rummet, vilket göra att jag enligt lag är skyldig att betala tv-licens. Jag vill inte bryta mot lagen, fast å andra sidan tycker jag just den lagen om tv-licens är ganska kass, uppenbarligen funkar det inte heller så bra eftersom såpass många väljer att inte betala. Det borde finnas så många sätt att förbättra systemet. En billigare student-tvlicens? Kan man baka in tv-licensen i skatten på något sätt? Samhället förändras, tv-licens systemet borde förändras. "Tv-licensen är för dyr" är ett vanligt argument till att inte betalade, men om alla betalade skulle den kanske inte behöva vara lika dyr.. så därför borde man väl betala, eller?

Radiotjänst ringde mig för ett tag sen, och jag hade ju egentligen kunnat säga "nej jag har ingen tv", men det gick helt enkelt inte att säga så när jag satt på mitt rum och såg min tv stå där en meter ifrån mig=P (jag är så sämst på att ljuga:P) Nu väntar jag alltså på en räkning från dom. Men för att reda ut lite frågetecken passade jag på att fråga vad som egentligen gäller. Med tanke på att jag bor i korridor borde det kunna räknas som ett hushåll tyckte jag. Och i ett hushåll får man ju ha flera tv-apparater. Men vi kom fram till att i princip skulle vi kunna ha 8 tv-apparater i köket för en tv-licens, men om vi flyttar dom några meter in till våra rum ska vi betala 8 tv-licenser. Dåligt system tyckte jag, hon jag pratade med höll med. Hon tyckte jag skulle maila regeringen som bestämmer lagen och framföra min åsikt, vilket jag också tänkt göra. Men nu är lagen så att jag ska betala om jag har en tv-mottagare. Vilket jag har. Jag har ju möjligheten att säga "jag har gjort mig av med min tv" och möjligheten att göra mig av med min tv, eller inte. Frågan är vilket...

I ett försök att bli lite klokare (eller kanske ännu mer förvirrad) kastar jag nu ut denna fråga:
Betalar ni tv-licens? Varför/varför inte?

Kardemumma

"I Arabien kryddas kaffe med kardemumma" stod det på min kardemummakrydda. Det testade jag, och det var mycket gott! Så om man gillar kaffe och kardemumma är det helt klart värt att testa =)


Nudelwok

Jag tänkte tipsa om en mycket bra maträtt: Nudelwok! Enkelt att göra och det blir alltid gott.

Du behöver:

Nudlar
Grönsaker
ev. quorn eller liknande
Soja
Sweet chili sås

Helt enkelt: woka grönsaker i olja, t.ex morot och vitkål passar bra, eller frysta wokgrönsaker. Om man vill lyxa till det kan man slänga i lite quornbitar eller något sånt. Koka nudlar. I med nudlarna i wooken, tillsätt soja och sweet chilisås efter behag, rör om.

http://2.bp.blogspot.com/_EwvzaMhyq0U/Rf31g5MLJrI/AAAAAAAAAC4/KzRl87H_LbE/s320/nudlar.jpg+ http://www.matservice.se/bilder/sma/Finduswokthai500g.jpghttp://www.netxtra.se/images/ProductImage.aspx?img=/images/products/7311520010015.jpg&w=120&h=120+ http://www.santamaria.se/gfx/product/images/SweetChilisauceThai.jpg= mmmm!

Gardiner

ha ha ha! Okej. Gardinstången var för kort! Nåt man borde tänkt på innan kanske, hur brett fönster har man? Å nej, har jag nu betalat 12 kr i onödan? faktiskt, nej! Det fanns en gardinstång i rummet när jag kom, men tyvärr passade den inte på fästena på väggen, som verkar vara till en rullgardin eller nåt. Det ledde till en uppfinninsrik provisorisk, men ur säkerhetssynpunkt inte helt optimal, upphängning av gardinerna. Tanken var nu att skaffa en säkrare konstruktion så jag vågar hänga upp minna ljuslyktor och discokulor i gardinstången utan att riskera att den ramlar ner och tänder eld på huset. Och det har jag nu lyckats med i alla fall, eftersom det följde med fästen till den nya gardinstången, och på dom kunde jag hänga på den gamla gardinstången. Det blev kanske inte svinsnyggt, men det duger så bra. Tjohopp tjohej, ljuslyktor och discokulor!

Sådär, nu vet ni allt om mina gardiner.

shopping yeah!

Idag har jag haft några timmars high quality egentid i form av en lyxig shoppingrunda med mig själv=) Jag har köpt några grejer jag behövde (typ en antennsladd, kollegieblock, mat) och några jag "behövde" (läs ville ha).
En gardinstång stod med på handlarlistan, därför begav jag mig till Ikea, där jag såklart handlade lite mer grejer än enbart en gardinstång.. Dock gick jag igenom hela varuhuset på under en timme, så det var väl inte värst ändå =P Det stördaste av allt var priset på gardinstången. Vad kostade den? Jo 12 kr! Hur kan en gardinstång kosta 12kr? Jag förstår inte. Men jag ska då inte klaga:) Sen unnade jag mig nya sängkläder, som jag sett förut och suktat efter sen dess. Det var bland de finaste jag har sett! De matchar mitt rum, de matchar min blogg, de matchar mig! Ganska så dyra var dom, satinlakan, men jag kommer sova så gott varje natt jag sover i dessa lakan. Det fick det vara värt! (och speciellt när gardinstången var såå billig. Å nej, Ikea har lyckats hjärntvätta mig!)

Lyx!

Jag har ätit på subway, mmm, och tagit efterrätt på Ikea i form av en pizzaslice, mjukglass och kaffe. På ett sätt var det en lite underlig känsla att vara på Ikea igen, var ju där med familjen just när jag flyttat hit. Det var inte så himla länge sen jag var där och köpte grejer till nya rummet trots allt. Då kännde jag knappt en enda människa i stan. Den nyfikna förväntansfulla känslan blev jag påmind om åter igen när jag gick genom den "snitslade banan" genom varuhuset som ser ut ungefär likadan som den såg ut då. Det var så nyss, men samtidigt så oändligt länge sedan, så mycket har hänt sen dess! Lite svårt att förklara :P

Nåväl nu är det dags att sätta sig ner och nöta matte ett tag. Känns som jag ligger 100 år efter igen, suck! Men jag är på bra humör, det måste vara någon slags primitiv överlevnads-instinkt som blir tillfredsställd när man får shoppa och samla saker till sitt bo, haha.. :)

mmm, oliver!

Idag har jag "uppfunnit" tidernas godaste macka! genom att blanda lite av varje som jag "råkade ha hemma".. Först behöver man en macka, sen sätter man på mjukost, pesto, svarta oliver och tomat. Och det blir Så himla gott!


Det ser gott ut. Men det är ännu godare än det ser ut!


Och såklart en kopp te till! Och lite linjär algebra i bakgrunden..

Det var så gott så jag har ätit en sån här macka tre gånger idag. Nu har mina oliver tagit slut, tomaten också.

Keyboard

Eftersom jag saknat att ha ett ackordsinstrument nära till hand har jag nu efter en del funderande och letande skaffat en keyboard, tjoho! Den skall lekas med framöver :) Den har ganska många knappar och funktioner jag inte riktigt förstår mig på än, och jag har tyvärr ingen instruktionsbok, så det får jag klura på nån gång framöver. Men det finns 100 trumljud och 248 andra ljud, med det kan man leka ganska mycket, hehe :)Igår var det reccegasque för teknologerna på norrlands nation. Jag hade otroligt kul hela kvällen!! Satt mellan två musik-intresserade personer under själva middagen :) och sen var det "släpp", med en massa dans. I like to move it move it! Äga dansgolv is the shit, kan man säga! Det var en underbar kväll.