En anledning till att jag gillar Luleå






Isväg + dimma + solnedgång + hund + spark


Hemma på påsklov

Dags för en liten uppdatering kanske. Nu är jag hemma på påsklov! Det är riktigt skönt. Solen skiner och det är en massa snö ute. Gröna gräsmattor känns ganska avlägset, men det börjar ändå kännas som lite vår i luften. Utanför fönstret hänger en ca 1,5m lång istapp från garagetaket som går ihop med den 1,5m höga snödrivan under.




Manne är långhårig och gullig. Vi var ute en sväng och åkte spark på isen igår.

Jag försökte få Manne att posa på sparken, det gick ganska bra först, men han tyckte den var lite läskig att sitta på och bestämde sig för att...


...det var mycket roligare att busa i snön! Den som ser att den andra bilden föreställer en hund är duktig, den som ser vad som är vad på pälsmonstret är ännu duktigare.


I helgen som gick var jag i Sälen och hälsade på hos
Frida! Det var en trevlig helg med skidåkning, god mat och fika och lite party :)


After ski, efter en dag i backen med dimma och regn...


Taco-inspirerade frukostmackor. Inte så tokigt alls :)


I den här söta stugan bodde Frida


Glad Frida i liften


Utsikt över Kläppen ski-park från liften. Här hoppade och railade vi mycket. (okej, det var ett skämt..:P) Men vi åkte faktiskt lite i dom gröna hoppen i juniorparken :) Andra dagen bjöd på lite bättre väder och man kunde nästan ana solen.


Fika i toppstugan, mmm

dumma dumma

För ett tag sen fick jag inbetalningskortet från försäkrinskassan, på det bostadsbidrag jag fick 2008 som ska betalas tillbaka. Idag ringde jag dit för att kolla om det fanns nån möjlighet att överklaga eller minska summan, (och fick prata med en jättetrevlig människa för en gångs skull!) I alla fall har jag precis tjänat just över den gräns för att få 0kr i bostadsbidrag och reglerna är ju som dom är så det är svårt att ändra på. Bara att bita i det sura äpplet och betala då. 4324kr, bajs. det känns lite bittert! Men ska man vara ärlig har jag ju inte förlorat en krona, egentligen. Men ändå. Jag måste bara klaga lite. Jag blir inte helt pank i alla fall som tur är. Eller, det blir jag visst, om jag betalar hyran också. lol! Men man kanske får studiebidrag snart, då är det ju ganska lugnt. haha...

Elin, sluta klaga, stick iväg till skolan nu.

OK!

Palt

Idag har jag lagat palt! Det blev jättegott. Det är ju egentligen löjligt enkelt att göra. Blanda ihop riven potatis och mjöl och salt. Koka 45 minuter. Ät. Mums! (om man nu inte vill hålla på greja med fläsk i, men det skippar jag ;)
Den enda i korridoren som vågade smaka var Viktor (från Skellefte såklart). Tillsammans åt vi nästan upp allt (1½ palt kvar) och receptet var för ca 4 personer. Vilket resulterade i lagom paltkoma efteråt. Men det är najs :)

Det finns en rätt kul chat på internet där man kopplas ihop med en random främling (http://www.omegle.com). Där kan man träffa på tråkigt folk, eller väldigt intressant folk om man har tur. Ikväll chattade jag med en lustig snubbe från indien, haha! En kul grej är att man behöver ju inte vara sig själv heller.. man kan låtsas vara vem som helst och träna på sina skådespelartalanger! Så det kan jag rekommendera om man känner sig lite schizofren någon kväll  och vill göra det ännu värre.



end of freedom

Nu är denna härliga mellanperiod snart över och imorgon börjar en ny ganska fullspäckad vecka... Ska bli både kul och lite jobbigt :P Kommande kurser är "Energisystem i ett biogeovetenskapligt perspektiv" och "Beräkningsvetenskap 1". Ska bli lite intressant ändå hoppas jag :) Men om en vecka äre påsklov! i nästan två veckor! Det ser jag fram emot...

Senaste dagarna har jag hunnit vara lite halvkrasslig, har haft mysko huvudvärk (typ det gjorde ont i vänster bakhuvud i en sekund, var 20:e sekund.. Och om man tittade snabbt åt nåt håll gjorde det mer ont vilket ledde till att man bara ville gå runt och blunda. skumt! nån som haft nåt liknande?:P), och nu håller jag på bli förkyld också. Stackars mig, ojoj. Jag har även hunnit vara på repdag i lördags med Akademiska kapellet, genomspelning av Othello, vårens stora operaprojekt.

I torsdags var det efter-tenta-ES-fest med asien-tema. Många fina utklädningar och en trevlig kväll :)

Idag vaknade jag upp till riktig snöstorm ute. Jag som trodde det var vår nu, men icke! Det jag kan vara glad för är i alla fall att jag kunnat beskåda ovädret genom fönstret och sluppit gå ut en enda gång :)

Freedom!!!

Tre tentor av tre avklarade! Hade kemitenta idag, känndes faktiskt rätt bra ändå. Har även fått resultaten på Företagsekonomin och envariabelanalys vi hade förra veckan, och jag känner mig nöjd :)

Så nu är det härliga tider för min del! =D =D

Om jag hade varit ett djur...

...så hade jag kanske varit en surikat. Eller vad tror ni?


Brahms <3

Min cykelkorg har gett upp! Stackare, det blev för många mils cyklande på för knagglig väg med för tunga böcker i, den pallade inte mer :P För ett tag sen "sprack" den på ett ställe och sen dess har metallnätet remsats upp mer och mer. Idag gungade cykelkorgen ovanligt mycket, det berodde på att ena kroken höll på att lossna, vilket den senare också gjorde.. Så imorgon ska jag investera i en ny cykelkorg. Det är ganska värt att ha.

Ikväll har jag och Gustav spelat Brahms klarinettrio på kammarmusik-konsert på Musicum. Det gick bra och det var kul =) Det var rätt så mycket publik ändå. Mamma och Pappa har varit här en sväng också, dom kom hit till Uppsala igår och for hem idag precis efter konserten. Det har varit trevligt :) och det har blivit en del fika och restaurangmat och sån lyx, yeah!

Idag har vi även haft tenta i företagsekonomi. Den ska vi inte prata så mycket om. Jag vet inte alls hur det gick, det var en del jag inte kunde, men det kan ändå ha gått rätt bra. Eller helt åt skogen. Känns som jag skulle kunna få en femma, eller få underkänt. Det beror på hur dom rättar :P

Laga goda grytor

Efter några års träning vill jag påstå att mina matlagnings-skills har blivit lite bättre. Andelen goda grytor är nu betydligt högre än när jag började min karriär som student-kock. Självklart delar jag med mig av mina hemligheter!

Elins bästa tips på hur man lagar goda mystiska grytor:

Grytor är bra, eftersom de uppfyller kriterierna billigt, nyttigt och gott. Dessutom är det snabbt (storkok är tidseffektivt) och bra till matlådor. Perfekt!

Dessa fyra punkter bildare en bra gryta:

1. Grundingredienser i form av

-Grönsaker
Bra grundingredienser är morot, vitkål, lök, purjolök, aubergine, squash, paprika, svamp, osv. osv... Kan varieras efter säsong.

-Något slags protein
Olika sorters linser, olika sorters bönor. Quorn kan man ta om man vill lyxa till det någon gång, eller kanske tofu/soja osv.

2. Kryddor till grytan
Exempel på kryddor som kan vara trevligt att ha hemma: Salt, peppar, vitlök, buljongtärningar, soja, ingefära, spiskummin, någon örtkrydda, chili/paprikapulver... sen finns det många goda kryddblandningar t.ex curry, tandoori och en massa annat :)

3. Såsbas
För att grytan skall bli såsig behövs något blött. Det kan vara t.ex krossade tomater, vatten (med redning, lite vetemjöl) eller något mer gräddigt lyxigt så som kokosmjölk eller creme fraiche. Det blir nästan alltid gott med creme fraiche!

4. Tillbehör till själva grytan
Pasta, ris, potatis, bulgur, couscous, quiona, osv.


Nu är det bara att sätta igång! Sök inspiration och våga vara lite kreativ! Det finns en risk att det blir lite för mystiskt, men det kan också bli jättegott, om man har tur. Variationsmöjligheten går b.a.g, som våran mattelärare Gunnar skulle ha sagt (bortom alla gränser)!

Allmänna tips:
*Våga krydda ordentligt! Men ta inte alla kryddor i alla grytor alltid. Kan vara bra att koncentrara sig på en smak.
*Är grytan smaklös? Testa tillsätta mer fett, mer salt, mer kryddor, lite socker eller en skvätt vinäger. (Var inte rädd att tillsätta lite olja eller smör! det blir inte mycket per portion ändå)
*Vissa grönsaker är godast om de inte tillagas allt för länge, då kan de bli för mosiga.

Lycka till!

Har ni fler bra tips och idéer? dela gärna med er!





Variera din gröt

Elins bästa mat-tips:

Gröt är bra mat. Det är billigt, nyttigt och gott = ett vinnande koncept!

Men när man har ätit samma frukost i några år kan det ju vara kul att variera innehållet lite. För att göra det kan det vara bra att ha hemma:

Havregryn
Rågflingor
typ vilka andra gryn som helst
linfrön
vetegroddar
osv, osv.


blanda gryn/frön, lagom mängd vatten, lite salt i en skål och micra 2 minuter, rör om och micra lite till beroende på hur mycket gröt och vilka gryn. (Eller laga i kastrull, men då blir det mer disk).  Växla mellan enbart havregryn, eller enbart råggryn, eller försök hitta den ultimata blandningen. Möjligheterna går mot oändligheten!

Variera tillbehör:
Lingonsynt (bäst!)
äppelmos
kanel


Och så mjölk till. Standardmjölken är godast :) Perfekt frukost!

Har ni fler förslag på att variera sin gröt? dela gärna med er!